Srbský sač

V Srbsku i některých dalších částech Balkánu, se nazývá peka = sač, tudíž samotné přípravě se říká ispod sača a stejně jako u peky, se pro kuchtění v sači využívají žhavé uhlíky, do kterých se nádoba postupně vkládá, obkládá a zasypává, vše má ale nějaká pravidla, kterými je se třeba řídit, aby se nádoba neponičila. 

Před prvním použitím, se musí Srbský sač tzv. nastartovat, není to nic složitého, jen se musí vše dodržet, poté je nádoba prakticky bezúdržbová, pouze se jednoduše očistí a nachystá na další užívání.

Kompletní podrobný postup, kde jsou instrukce ohledně nastartování, uchovávání, čistění vám samozřejmě společně se sačem poskytneme, včetně prvotních rad.

Neplést si tuto nádobu s Římským hrncem, což je úplně něco jiného, není tak odolný, pro přípravu ve vysokých teplotách a ve venkovních podmínkách na otevřeném ohni.

Nádoba je vhodná jak pro použití ve venkovním prostředí, ve žhavém uhlí, tak i v běžné elektrické troubě, samozřejmě za dodržení základních informací, tj. postupného zahřívání hliněné nádoby.

Příprava a i výsledek pod sačem, ispod sača, se podobá té pod pekou, ispod peke, jen není potřeba tak velký prostor pro samotou přípravu, která je i mnohem jednoduší než u peky a nakonec i chuť hotového sače je trošku jiná, nicméně poselství je stejné, potkat se s přáteli, rodinou a společně si dát dobré jídlo ispod sača / ispod peke

Srbský sač, se může použít i v běžné elektrické troubě, je však potřeba opět brát na zřetel, jeho postupné zahřívání, aby se nepoškodil. 

Níže foto report, nadívané farmářské kuře cca 2kg/ks na kořenové zelenině, s brambory v elektrické troubě